home made tapas

 

Gisteravond heb ik wat vrienden verrast met mijn zelf verzonnen home made tapas. Ze vonden het héérlijk en dus dacht ik; dit is het delen waard! 

De ingrediënten zijn voor ongeveer 3-4 personen:

1. Rundergehaktballetjes van biologisch rundvlees in verse tomatensaus;
– 400gr bio rundergehakt
– 1 ei
– 3 eetlepels havermout (had geen paneermeel in huis)
– 2 rijpe tomaten (roma bijv)
– 1/2 rode ui
– 2 teentjes knoflook
– een paar blaadjes fijngesneden basilicum
– Italiaanse kruiden
– paprikapoeder
– 1/2 pakje gezeefde tomaten (geen e-nummers)
– scheutje olijfolie
– peper en evt zout

Kruid het vlees en voeg het ei en de havermout of het paneermeel toe en draai kleine balletjes. Fruit vervolgens de ui en knoflook (heel fijn gesneden) en voeg na een paar minuten de tomaten (in kleine blokjes) toe. Laat het even pruttelen. Haal dit “tomatenprutje” uit de pan en bak vervolgens de gehaktballetjes gaar. Voeg dan het “tomatenprutje” weer toe en doe de gezeefde tomaten (saus) erbij. Laat het nog een paar minuten door pruttelen.

2. Houmous;
– 2/3 dessertkom met kikkererwten
– 2 teentjes knoflook (wil je niet zo extreem naar knoflook ruiken; kies dan voor knoflook uit een potje. De smaak is veel minder intens.
– een scheut olijfolie (doe dit op gevoel: houmous mag niet te droog zijn)
– een theelepel komijn
– een kleine theelepel sambal
– citroensap
– peper en zout

3. Zelf verzonnen “AVOCADO-AIOLI”
– 1 rijpe avocado
– Ongeveer 6 eetlepels mayonaise
– 2 eetlepels volle kwark of yoghurt
– wat Italiaanse kruiden
– kerriepoeder
– peper & zout
– blaadje basilicum voor de sier

4. One of my favorites; Salade caprese;
– Rijpe (roma) tomaten
– 2 pakjes buffelmozzarella
– verse basilicum (uit eigen tuin!)
– paar druppeltjes basalmico azijn
– peper & zout

5. Nieuw uitprobeersel: gevulde zoete puntpaprika’s met een restje gekruid gehakt (over van de gehaktballetjes), met een paar kleine plakjes geitenkaas, dun besmeerd met honing & wat pompoenpitten: zo’n 20 min op 175 graden in de oven.

Bij al deze hapjes zou je natuurlijk nog brood kunnen serveren, maar zonder brood zijn deze tapas zeer laag in koolhydraten dus prima geschikt voor Diabeten en/of mensen die een koolhydraatarm ‘dieet’ volgen.

Geef een reactie