In de afgelopen jaren heb ik veel gelezen over koolhydraatarme voeding bij Diabetes.
In de praktijk adviseer ik ook regelmatig om een koolhydraatarm eetpatroon aan te leren
bij Diabetes. Gemotiveerde patiënten die graag minder medicijnen willen gebruiken (of helemaal
geen medicijnen willen gebruiken), bereiken vaak mooie resultaten. Het gewicht daalt, zij krijgen
meer energie en de bloedsuikerspiegel daalt ook mooi.
Er zijn velen manieren om koolhydraatarm te eten. Er is een strenge aanpak en een mildere aanpak.
De strenge aanpak houdt in dat je gemiddeld 30 gram koolhydraten per dag gaat eten. Je lichaam gaat
dan na een dag of 3 automatisch in ‘ketose’; oftewel, de vetverbranding. Bij een iets mildere aanpak kan je
denken aan het consumeren van zo’n 100 gram koolhydraten per dag.
Binnenkort op vrijdag 2 december ga ik een bijscholing volgen over het Koolhydraatarme
‘dieet’ bij Diabetes Mellitus. De bijscholing wordt gegeven door Diabetesverpleegkundige én
diëtist Harriët Verkoelen. Zij heeft diverse boeken geschreven over deze leefstijl en ik ben dus
zeer benieuwd naar deze bijscholing. Het leuke is dat ik deze bijscholing samen ga doen met
“mijn” praktijkverpleegkundigen van de huisartsenpraktijken met wie ik samenwerk.
Het gaat om de PVK (praktijkverpleegkundigen) van ’t Joppe, praktijk Barnhoorn en praktijk J. Lindenhovius.
Ik hoop dat ik na deze bijscholing praktische adviezen kan overbrengen naar mijn cliënten!