Dit courgettebrood is de moeite waard om een keer te maken. Het is zeer laag in koolhydraten en vol van smaak. Het is wederom geen FODMAP arm recept, dus heb je gauw last van knoflook of ui, houd hier dan rekening mee. Hier volgt het recept:

Aantal of hoeveelheid: 18 sneetjes

Koolhydraten: 1,3 gr. per snee (18 sneetjes uit recept)

Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 55 minuten
Klaar in: 1 uur 10 minuten
Ingrediënten
200 gram courgette
30 gram ui(en)
1 teentje knoflook
4 ei(eren)
75 gram kruiden roomkaas
100 ml roomboter
200 gram amandelmeel
1 eetlepel kokosmeel
50 gram lijnzaad
1/4 theelepel groentebouillon poeder
1 theelepel bakpoeder (wijnsteen)
Italiaanse kruiden
peper
zonnebloem en/of pompoenpitten

Bereidingswijze:
Verzamel alle ingrediënten. Verwarm dan de heteluchtoven voor op 175 graden (gewone oven 190 graden). Leg een ingevet bakpapier in een broodvorm (anders blijft hij plakken).
Rasp de courgette en snipper het uitje fijn. Meng de natte delen door elkaar in een grote kom: courgette, ui, (geperste) knoflook, eieren, kruidenkaas en de gesmolten roomboter. Gebruik voor het mengen gerust een keukenmachine.
Voeg dan amandelmeel, kokosmeel, lijnzaad, bouillonpoeder, bakpoeder en -op gevoel- nog extra Italiaanse kruiden en wat peper naar smaak toe.
Meng alles grondig voordat je het in de broodvorm stort. Garneer de bovenkant van het koolhydraatarme brood met zaden en/of pitten die je lekker vindt. Bak het brood ongeveer 45-60 minuten in de oven. Let er goed op dat iedere oven anders is; check dus regelmatig of het niet te hard gaat. Als het te hard gaat, leg er dan een vel folie overheen en zet de oven iets lager. Het brood moet mooi bruin zijn en goed gaar. Gaarheid altijd zelf controleren met een houten satéprikker.
Als het brood dan echt gaar is haal hem dan uit de oven. Laat minstens 10 minuten afkoelen. Haal dan uit de vorm en laat verder afkoelen en uitwasemen op een rooster of broodplank. Aansnijden met een scherp (brood)mes. Héérlijk om te beleggen met een dun laagje roomboter & kaas. Past perfect in een koolhydraatarm/beperkt dieet en is dus ook uitermate geschikt voor mensen met diabetes.

Eet smakelijk!

Geef een reactie