Het is raar maar waar, het is crisis in de wereld. Corona virus crisis welteverstaan.
De wereld zit momenteel in een ongeloofwaardige roller coster wat veel onzekerheid en toch ook wel angst met zich mee brengt. Het is een tijd waarin we ons allemaal beseffen dat gezondheid voor iedereen belangrijk is, maar helaas zijn er genoeg kwetsbare mensen die een hoger risico hebben om het virus te krijgen, met alle gevolgen van dien.
Het voelt voor mij echt alsof ik een vreselijke nachtmerrie heb die maar niet wil stoppen, want hij zal voorlopig nog niet stoppen. Helaas is het de keiharde realiteit en gaan we dit allemaal enorm voelen. Ik ben normaal gesproken altijd erg positief ingesteld, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik daar momenteel best wel wat moeite mee heb. Ondanks dat ik me realiseer dat er de komende dagen een exponentiële groei van besmettingen zal ontstaan – dat veel mensen zullen moeten vechten voor hun leven en velen helaas ook zullen overlijden – kwam ik op het idee om een blog te schrijven met praktische tips om te proberen ondanks deze bizarre tijden zo positief en zo gezond mogelijk te blijven. Voor allen die momenteel ziek zijn en leven in onwetendheid; heel veel sterkte gewenst! Ook veel sterkte en dankbaarheid naar alle medewerkers in de supermarkten, apotheken, transportbedrijven en met name alle zorgmedewerkers. En alle andere beroepen waarbij het onmogelijk is om thuis te werken, zoals de politie, brandweer, ambulance, etc.
Laten we met elkaar kijken of we door het leven vanuit liefde zoveel mogelijk steun kunnen bieden aan alle kwetsbare mensen en aan elkaar. Ik hoop dat mijn tips gewaardeerd worden door iedereen die het momenteel zwaar heeft. Deel het gerust als je het gevoel hebt dat meer mensen de tips kunnen gebruiken. Ik schrijf dit artikel overigens zonder eigen belangen, maar puur omdat het mij non stop bezig houdt en ik het gevoel heb dat dit het minste is wat ik momenteel kan doen vanuit huis. Zeker nu ik veel minder afspraken heb en dus tijd over houd voor bijvoorbeeld het schrijven van blog artikelen.
- Praat erover met mensen die je lief hebt. Lukt dat niet face to face, kijk dan of het lukt via Whatsapp video bellen, Skype of Facebook messenger. Neem geen onnodige risico’s door af te spreken als het niet nodig is.
- Stuur mensen die je lief hebt, maar vooral mensen die eenzaam en/of kwetsbaar zijn een lieve mail, een lieve brief of kaart, een klein cadeautje of een bos bloemen. Een Whatsapp bericht kan natuurlijk ook, maar een video boodschap is nog veel warmer en persoonlijker!
- Luister allemaal goed naar de adviezen die ons worden gegeven; blijf zoveel mogelijk binnen tenzij het hoog nodig is om naar buiten toe te gaan. Was je handen vaak en goed met zeep en desinfecteer ze regelmatig met desinfecterende gel. Draag wegwerphandschoenen. Hoest of nies in je elleboog, maar blijf bij voorkeur thuis als je verkouden bent. Houdt minstens 1.5 meter afstand in de supermarkt. Draag een mondkapje als je dat zelf wilt en ververs deze regelmatig.
- Steek niet je kop in het zand en doe alsof het een ‘griepje’ is. Blijf weg van lockdown party’s, ga van je studentenkamer weer terug naar huis en gebruik je gezonde verstand. Jij kunt mensenlevens redden door vooral binnen te blijven, zodat het virus minder snel verspreid zal worden. Volg vooral dagelijks het nieuws en trap niet in fake berichten die verspreid worden op Social Media.
- Pieker je teveel? Ga dan mediteren en/of ademhalingsoefeningen doen. Door te mediteren kun je je gedachten tot rust brengen. Door een aantal keer diep in te ademen en nog langzamer uit te ademen, verlaag je je stress hormoon (cortisol). Op YouTube staan heel veel gratis meditatie oefeningen, door in te typen ‘meditatie bij stress of piekeren’, zal je veel meditaties vinden die je kunt uitproberen.
- Zorg voor een goede nachtrust, probeer minimaal 7,5 uur per nacht te slapen en probeer op vaste tijden te gaan slapen.
- Zorg voor een goede voedingstoestand met extra aandacht voor veel verse groenten en fruit. Diepvries groenten en fruit zijn ook prima geschikt.
- Eet je weinig groente en fruit en heb je een lage weerstand? Gebruik dan een multivitamine met als aanvulling een hoge dosis Vitamine C. Vitamine C heeft een antioxidant functie en beschermt je lichaamscellen tegen schade. Vitamine C is verder onder andere nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.
- Eet vezelrijk om goed te zorgen voor je darmbacteriën; zij steunen je afweersysteem. Het afweersysteem beschermd ons lichaam tegen schadelijke bacteriën en stoffen. Vezelrijke voeding bestaat uit; volkoren producten, verse groenten en fruit, peulvruchten, pitten, noten en zaden. Gebruik eventueel ook probiotica supplement om je afweersysteem te ondersteunen. Gebruik altijd een probiotica tijdens een antibiotica kuur, om te voorkomen dat er teveel goede bacteriën verdwijnen.
- Bij ondervoeding (meer dan 5kg afvallen in 3 maanden tijd) of ongewenst gewichtsverlies is het verstandig om contact op te nemen met een diëtist. Zij kan u advies geven om aan te sterken en aan te komen in gewicht. De diëtist is bevoegd om een machtiging aan te vragen voor energierijke bijvoeding (door velen ook wel ‘astronauten voeding’ genoemd). Klop dus niet eerst bij uw huisarts aan voor drinkvoeding, maar juist bij de diëtist. Uw huisarts zal mogelijk momenteel alleen open zijn voor acute spoed gevallen. De meeste diëtistenpraktijken werken momenteel vanuit huis en doen consulten via Skype, e-mail en telefoon.
11. Drink minstens 1.5 tot 2 liter – tenzij anders wordt geadviseerd door uw diëtist of arts/specialist. Drink met name water, bijvoorbeeld met verse gember en kurkuma (ontstekingsremmend).
12. Eet voedzame, eenvoudige en gezonde maaltijden (Voor tips zie onderaan dit blog artikel).
13. Ga niet hamsteren; denk aan de kwetsbare mensen en aan de voedselbanken. Er is geen voedseltekort, maar dit lijkt te ontstaan door de lege schappen vanwege het hamstergedrag van velen.
14. Blijf in beweging! Voor velen is het een straf dat sportscholen en andere activiteitencentra ’s gesloten zijn. Gelukkig zijn er redelijk wat mogelijkheden om toch thuis in beweging te blijven. Denk hierbij aan:
- Fitness apparaten thuis zoals een hometrainer of crosstrainer
- Youtube work outs, bijvoorbeeld voor beginners of gevorderden. Het kan variëren van yoga/pilates tot kracht verstevigende oefeningen.
- Via jouw sportschool zijn er vast wel mogelijkheden om online iets aan sport te doen.
- Volg personal trainers op Instagram en facebook en woon een live sessie bij en doe mee.
- Zoek de zon op buiten zolang er geen ‘lockdown’ advies is gegeven. Houd wel ruim afstand van mensen buiten en blijf absoluut binnen als je verkouden bent.
- Probeer ondanks alles positief te denken. Negatief denken geeft stress, angst, onrust en maakt je wellicht zelfs down of depressief. Door vooral in het NU te leven en te genieten van de kleine dingen, zoals een lekkere kop koffie en een goed boek, een fijn telefoongesprek, een comedyshow op tv, kun je de corona crisis misschien iets beter aan dan wanneer je je er continue zorgen om gaat maken.
Hierbij nog een aantal tips voor voedzame, redelijk eenvoudige en gezonde maaltijden.
Ontbijt tips:
- Havermoutpap met lang houdbare melk OF kant en klare havermoutpap (kwetsbare ouderen). Lekker met rozijnen en kaneel. Havermoutpap kan ook met water gemaakt worden als de melk op is in de supermarkt!
- Volkoren knäckebrood met bijvoorbeeld kaas, ei, hummus of pindakaas.
- Yoghurt of kwark, met vers of diepvriesfruit en een aantal lepels muesli of havermout met eventueel wat noten, pitten of zaden.
- Banaan-ei pannenkoek, eventueel met 4 eetlepels havermout en een klein scheutje melk. Lekker met wat jam of stroop.
Lunch tips:
Houd het simpel:
- Volkoren brood met beleg, bijvoorbeeld ½ avocado en een dun laagje hummus.
- Verse soep met brood of knäckebrood.
- Lunch salade met brood of knäckebrood.
- Pannenkoeken van tarwe- of speltmeel met ei, snufje zout en (lang houdbare) melk. Deze kun je ook als wraps beschouwen en ze beleggen met hartig beleg zoals hummus, sla en tomaat. Of kipfilet, sla en een lepel mayonaise.
- Tosti van volkoren- of speltbrood, eventueel met 1 lepel ketjup.
Warme maaltijd tips:
Woon je alleen? Kook dan voor meer dagen en vries porties in of geef een bordje aan iemand die het hard nodig heeft en zelf niet meer kan koken.
- Diepvries of verse groente met; tartaar, kip, biefstuk, vis, ei of een vleesvervanger. Eventueel met aardappels, rijst, pasta of bonen. Qua saus of smaakmaker kun je kiezen voor: tomatenpuree of blokjes, roomkaas met scheutje water of kookroom of een klein beetje ketjap.
- Chili con (OF SIN = zonder) carne; linzen of bruine bonen met of zonder gehakt (of vega gehakt), met tomatenblokjes, ui, knoflook, champignons, paprika en paprikapoeder & komijnpoeder.
- “Shakshuka”;een éénpansgerecht; recept staat op mijn Facebook/Instagram en website.
- Macaroni of penne pasta (liefst volkoren), met champignons, courgette, ui en groene pesto en kaas. Eventueel met kip, maar kan ook heel goed vegetarisch.
- Erwtensoep (vers – of eventueel uit blik), met (rogge)brood.
- Omelet van 3 eieren met ui, tomaat, courgette en wat kaas, met volkoren brood.
- Tonijnsalade met sla, tonijn, boontjes, een gekookt ei en een zelf gemaakte dressing op basis van azijn/olijfolie.
- Een verse pan soep (wat ligt er nog in de winkel?), eet er volkoren brood bij of knäckebrood.
Ik hoop dat ik een klein sprankje hoop of positiviteit heb door kunnen geven door het schrijven van dit blog artikel.
Houd je hoofd koel, neem het virus serieus, zorg goed voor jezelf én voor anderen!
Heel veel sterkte allemaal!