OMG!!! Dit recept is echt goddelijk lekker! Tenminste… als je van verse rosé gebakken tonijn houdt met sesamzaadjes, wasabi en sojasaus. En je moet ook van veel verschillende soorten groente/rauwkost houden, want dat maakt deze bowl helemaal af. Zoals bij iedere bowl kies ik meestal eerst een “basis” ingrediënt, oftewel een “ondergrondje”, bijvoorbeeld quinoa, zilvervliesrijst, bloemkoolrijst, pasta, peulvruchten, aardappels of… in dit geval iets totaal anders; Dolma; met rijst gevulde wijnbladeren welke veel worden gebruikt in de Turkse en Griekse keuken. Dolma heeft een licht zuur achtige smaak, en dat past perfect bij Tonijn en deze groenten.

Verder is het echt heel makkelijk om deze bowl te maken; kwestie van versieren en op smaak brengen met een klein beetje sojasaus, citroensap, wasabi en eventueel peper. Dus ga naar de markt of vis & groenteboer en neem dit boodschappenlijstje mee (voor 2 personen);
– 1 flink stuk (300 gram verse tonijn)
– sojasaus (kies eventueel de licht gezouten variant; deze is alsnog erg zout)
– sesamzaadjes
– wasabi
– bosje groene asperges
– wortel of winterpeen
– cherrie tomaatjes
– stukje komkommer
– 1/2 avocado
– 1 citroen (voor wat sap)

Kook dan de asperges, snijd alle groente klein, maak de wortel fijn met een keukenmachine, en bak de tonijn als laatste. Let op; leg de tonijn op een schoteltje en smeer de zijkant in met sesamzaadjes en besprenkel de tonijn met een klein beetje sojasaus. Bak de tonijn heel kort om en om, zodat de binnenkant nog rauw blijft. Snijd de tonijn dan in smalle reepjes en leg deze op de wijnbladen en andere groenten in de bowl.

*Variatietip: Als je van sushi houdt dan kun je deze bowl ook goed maken met sushirijst. Helaas is sushirijst niet zo gezond, omdat het witte rijst is waar ook nog eens suiker in zit. Je kan ook voor gewone zilvervliesrijst kiezen of (iets minder gezond); risotto als basis.

*Variatietip: Als je niet van rauwe tonijn houdt kun je het ook helemaal gaar bakken. Nadeel is dat de zachtheid en de smaak dan wel veranderd. Een andere optie is kiezen voor rauwe zalm sashimi.

*Veganistisch: Eet je veganistisch dan zou je deze bowl ook kunnen maken met rijst of dolma en avocado en wat geroosterde walnoten of andere noten. Ook zou je peulvruchten als basis kunnen gebruiken.


Eet smakelijk!