Ik had NOOIT gedacht dat ik OOIT in natuurwater zou zwemmen na een nacht met vorst. Ook had ik NOOIT gedacht dat ik OOIT in een bad met IJS zou stappen. Laat staan hier 2 minuten in kunnen zitten.
Je gedachten willen namelijk helemaal geen kou, omdat wij ons als mens altijd direct aanpassen aan onze omgeving en de weersomstandidgheden. Een baby wordt na de geboorte snel aangekleed en bij de warme moeder gelegd. Als het buiten sneeuwt trekken we handschoenen en een dikke sjaal aan en als er een hittegolf is liggen we peentjes te zweten op het strand.
Maar vrijwillig zonder tegenstribbeling de kou opzoeken en hier ook nog eens een enorme kick van krijgen? Ja, zo heb ik het echt ervaren en ik zal jullie vertellen hoe dat gegaan is.

Het begon een aantal maanden geleden in november 2020. Mijn vriend begon zich steeds meer te verdiepen in de Wim Hof methode, oftewel; ademhalingsoefeningen en vervolgens koud afdouchen. Ik wilde er eerst niet veel van weten, althans; ik wilde er wel meer over weten, maar het koud afdouchen liet ik eerst nog even voor wat het was. Totdat mijn vriend merkte hoe fit hij hiervan werd en hoeveel energie hij ervan kreeg. Ik werd uitgedaagd om ook te beginnen met het koud afdouchen. Ik begon met lauw/koud water gedurende 15 seconde. In het begin dacht ik dat ik gek was, maar het went eigenlijk best snel. Het enige wat je heel goed onder controle moet houden is je ademhaling; diepe in en uit ademhalingen zodat je niet gaat hyperventileren. Na enkele dagen bouwde ik het op naar 30 seconden en ik zette de temperatuur steeds kouder. Het gezondheidseffect treed namelijk pas op als je er minimaal 30 seconden onder staat; helemaal dus ook je hoofd! De dagen erna ging ik rustig naar 45 seconden en tegenwoordig lukt het mij meestal om in de ochtend een minuut onder de koude douche te staan. Het effect is verbluffend; ik voel mij echt duidelijk fitter, ik kan mij beter concentreren en het lijkt erop dat mijn stofwisseling een boost krijgt, aangezien ik wat meer trek krijg en daarentegen niet aankom in gewicht. Sterker nog, er zijn wat centimeters buikomvang af.

Het Valkenburgs meer
Toen kwam die ene zondagochtend waarop de zon scheen en het die nacht -4 graden was geweest. Ik besloot mee te gaan met mijn vriend naar het Valkenburgs meer. Ik was eerst enorm wispelturig; ik ga wel, nee ik ga niet, ik weet het niet, ik ga wel, ik ga niet. Het was een strijd in mijn hoofd en op een gegeven moment besloot ik daarmee te stoppen. Ik besloot er gewoon in te gaan en zo gezegd zo gedaan. Zodra je gaat nadenken wil je niet meer.
Hand in hand liepen we het Valkenburgs meer in. Na enkele stappen gingen we helemaal door tot onze schouders. Mijn eerste reactie was toch een shock en ik ging hyperventileren, maar al snel kreeg ik mijn ademhaling onder controle. Ik ben er 3 minuten in gebleven en toen ik eruit kwam voelde ik pas hoe koud het eigenlijk was. Ik voelde ook dat ik trots was dat ik het had aangedurfd. Er waren voorbijgangers die met muts en handschoenen de hond uit lieten en vroegen of zij foto’s mochten maken. Het zag er natuurlijk vreemd uit; 3 hoofdjes in het ijskoude meer.
Zodra de zon nog een keer schijnt en het waait niet te hard (ja dit zijn mijn voorwaarden), ga ik zeker nog eens een ‘duik’ nemen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Valkenburgs-meer-feb-201-768x1024.jpg

De Wim Hof workshop aan huis inclusief IJSBAD
Gezien de Corona maatregelen ging de Wim Hof cursus op locatie niet door, maar wij kregen deze privé bij ons thuis. Kim Padding gaf deze cursus; zij is opgeleid door Wim Hof en geeft nu zijn trainingen namens haar bedrijf
N-ICE World; https://n-ice.world/. Wat was dit een bizarre en unieke ervaring. Zij begon met een presentatie over o.a. onze ademhaling, over ons autonome en animale zenuwstelsel, over het versterken van je cardiovasculaire systeem door de kou. Alles was wetenschappelijk onderbouwd en dat maakte ons nog nieuwsgieriger. Na een uur informatie en praten gingen we naar de ademhalingsoefeningen – oftewel – ademhalingsmeditatie. Ruim een half uur hebben we ademhalingsoefeningen gedaan onder begeleiding van Kim en met prachtige muziek op de achtergrond. Steeds langer konden we onze adem ophouden en dat was echt zo bijzonder. Alles ging tintelen, maar vooral onze handen en voeten. De diepe ademhalingen in combinatie met de muziek raakte ergens een snaar, want er kwamen bij ons beiden tranen naar boven. Dat wil je natuurlijk niet, maar zoiets kun je niet tegen te houden en het is juist goed om je eraan over te geven. Na deze sessie voelden wij ons beiden heel erg opgelucht. Het opgeluchte gevoel komt erg in de buurt van het gevoel na een EMDR behandeling.
En toen kwam dan eigenlijk het IJSBAD welke al klaar stond op ons eigen balkon. Zonder na te denken stapte ik het bad in en Kim gaf mij aanwijzingen voor mijn ademhaling. De zon scheen precies op ons balkon en daar kon ik zelfs van genieten ondanks de kou. “Van binnen ben je warm, jij kunt dit aan, je doet het super”. Dit soort woorden zorgden ervoor dat ik er niet direct uit wilde, maar 2 minuten kon blijven zitten met soms een glimlach op mijn gezicht. Daarna ging mijn vriend en ook hij kon ervan genieten en bleef er maar liefst 3 minuten in zitten. Toen wij het bad uitstapten deden we nog wat oefeningen om ons lichaam weer op te warmen. Het is niet goed om meteen een warme douche te nemen; je krijgt dan de hele dag koude rillingen over je heen. Dus een korte warming-up voor het bad en wat oefeningen na het bad zijn echt belangrijk.
Toen we na een niet al te warme douche weer aardig waren opgewarmd voelden we ons mentaal heel sterk. Je kan gewoon de wereld aan na zo’n ervaring, het is met geen pen te beschrijven. En dit effect hield eigenlijk de hele dag aan waardoor we er nu gemiddeld 1x per week even in stappen.

Ben je nu ook nieuwsgierig geworden naar het effect op jouw lichaam en geest? Lees dan het boek ‘De Wim Hof methode’ eens of volg ook een workshop bij N-ICE world.

De filmpjes staan op mijn Instagram account @Maaike_Boere

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.