• Disclaimer voorafgaand aan dit blog artikel:
  Ga niet zomaar microdoseren zonder je erin te verdiepen en raadpleeg eventueel een microdosing coach. Gebruik je anti psychotica of ben je gevoelig voor psychoses, ben je zwanger of gebruik je veel medicatie? Het wordt dan afgeraden om te microdoseren met truffels.

Als jij het gevoel hebt dat je (o.a. hormonaal) helemaal in balans bent, je veel in het ‘nu’ leeft, je heel bewust bent van je eigen gevoelens en gedrag, je een super goede focus hebt en verder ook creatief, ondernemend, enthousiast en super energiek bent. Dan hoef je eigenlijk niet verder te lezen en dan mag je heel blij en dankbaar zijn dat je dit ervaart. Lees je dit nu en denk je goh had ik dit allemaal maar? Lees dan wat mijn ervaring is met microdoseren met truffels en misschien gaat er voor jou straks ook een wereld open…

Er zijn een aantal redenen waarom ik ben gaan microdoseren en dat wil ik heel graag met jullie delen. Ik hoop dat er veel vrouwen zijn die dankzij mijn blog van hun PMS klachten af komen. Ook hoop ik dat mannen geïnspireerd worden om het te gaan proberen. Ik denk dat ieder mens dit wel eens zou kunnen proberen, zeker als je houdt van persoonlijke groei en ontwikkeling. Ik zou zeggen pak een kop koffie of thee en lees mijn blog zonder oordeel!

Ik ben gaan microdoseren met truffels, omdat ik eeuwig in mijn hoofd zit en een echte piekeraar ben. Maar ook omdat ik al vanaf mijn 30e heel veel last heb van PMS, oftewel; Pre Menstrueel Syndroom. Iedere maand vanaf mijn ovulatie (eisprong) tot de eerste dag van mijn menstruatie was het raak. Maar liefst 6 jaar lang heb ik maandelijks moeten dealen met gevoelens als prikkelbaarheid, somberheid, vermoeidheid, slecht slapen en angst klachten. Het leek soms net alsof er een ander persoon in mij kroop; het was soms bizar hoe anders ik me kon voelen zodra de week voor mijn cyclus aan brak. Lichamelijk was er bij mij nooit echt iets aan de hand, het was écht psychisch. Verder hoopte ik (mede) door het microdoseren dichterbij mijzelf te komen staan en van mijn verlatingsangst af te kunnen komen. 

Ik heb 4 maanden lang een microdosering schema gevolgd, waarvan de eerste maand een schema van 1 dag op en 2 dagen af. Dit schema is het Fadiman protocol; hij is de grondlegger en vader van modern microdosing. Na 2 maanden heb ik 2 weken pauze ingelast en daarna ben ik een ander schema gaan doen; 1 dag op en 1 dag af. Dit schema heet ook wel het Microdosing Institute protocol. Dit protocol is 3 jaar geleden ontwikkeld door het Microdosing Institute samen met Fadiman. Veel concurrenten claimen nu dat zij dit protocol ontwikkeld hebben. Het Microdosing Institute protocol dus 1 dag op en 1 dag af vind ik zelf het fijnst en past goed bij mij. De dag dat je geen truffel neemt voel je als het ware nog wel een heel subtiel ‘after glow effect’. Ik heb overigens absoluut geen negatieve bijwerkingen ervaren, ook niet in de 2 weken pauze na 2 maanden microdoseren. Deze pauze wordt geadviseerd om te voorkomen dat je er afhankelijk van wordt en om je brein weer even ’tot rust’ te laten komen.

Via deze weg wil ik mijn ervaring met je delen, zodat je een idee krijgt wat het je allemaal kan brengen en dat is echt bizar veel. Voordat ik de stap durfde te zetten om daadwerkelijk te gaan microdoseren, ben ik me er eerst heel veel in gaan verdiepen. Ik ben blogs gaan lezen op de website van het Microdosing Institute, ik ben podcasts gaan luisteren en Netflix documentaires gaan kijken (Fantastic Fungi & Magic Medicine; aanraders!). Er ging een “magic mushroom wereld’ voor me open; er zijn zo ongelofelijk veel verschillende soorten paddenstoelen en er worden al onderzoeken gedaan naar paddenstoelen en depressies, alzheimer, parkinson, adhd, etc. Het is zo gaaf dat iets wat groeit in de natuur zo ontzettend helend kan zijn voor zoveel verschillende ziekten!

https://www.microdose.nl/nl/microdosing-xp-truffels

Ik voelde op een gegeven moment een mega nieuwsgierigheid dus besloot ik het te gaan doen. Op de eerste dag had ik een slordig foutje gemaakt, maar ik vind het toch wel leuk om dit even te delen. Ik had een truffel uit de verpakking geknipt en ik had gelezen dat je deze zonder te kauwen gewoon door moest slikken. Precies dat deed ik dus en even later las ik nog even goed wat nou de bedoeling was en toen las ik dat je het beste 0.5 gram (dus de helft!) kan innemen als je het voor de eerste keer doet. Ik raakte heel even in paniek en was bang dat ik heel erg zou gaan hallucineren, maar gelukkig viel het erg mee en was mijn paniek nergens voor nodig.

Ik merkte wel dat ik al vrij snel een lichte spanning in mijn kaken kreeg die wel de hele dag aan hield. Ook kreeg ik veel meer energie en ik merkte dat ik heel erg productief werd in huis. Het was zaterdag dus dat kwam goed uit; ik ben als een bezetene mijn huis gaan doen, maar ik merkte op dat ik dingen veel nauwkeuriger deed dan anders. En ik merkte dat ik wat opgewekter was dan anders. Al met al geen slecht begin dacht ik zo. Later in de middag kreeg ik zin om een workout te doen, terwijl ik daar op zaterdag echt niet altijd zin in heb. Ik voelde me heel gemotiveerd en genoot ook echt van alle oefeningen die ik deed en het leek alsof ik ze langer kon volhouden dan zonder truffel. Daarna ben ik nog een half uur gaan wandelen, want de zon scheen en daar genoot ik echt intens van. Ik ben toen een podcast gaan luisteren van Thijs Lindhout over microdoseren. Ik vond het super boeiend en ik genoot heel erg van het buiten zijn, de zon en het optimistische gevoel wat ik had. Toen ik terug kwam werd ik wel even moe en ben ik even rustig gaan liggen. Ik wilde proberen een powernap te doen, maar dat lukte niet dus werd het een meditatie. 

Dit mini weegschaaltje is verkrijgbaar via www.microdose.nl (ze zijn hier goedkoper dan bij Bol.com).

De dag erna voelde ik me ook nog wel energieker en productiever. Ik begon de dag zoals ik al een aantal weken daarvoor deed met een korte meditatie van Meditation Moments. Sinds ik dit doe ben ik rustiger, blijer en ik voel meer vertrouwen en liefde in mijn lichaam/geest. Voorheen mediteerde ik een aantal x per week alleen voordat ik ging slapen, maar nu is het een way of life geworden; ik word ermee wakker en ik ga ermee naar bed. Ik merkte al snel dat ik door het microdoseren veel beter kon mediteren en veel dieper kon gaan dan voorheen. Sinds het twee keer daags mediteren ben ik veel meer dankbaar voor hele kleine dingen en kan veel beter relativeren. Een kop koffie s ’morgens en een goed boek of tijdens het wandelen; ik lijk de natuur en de kleine dingen meer te zien en te waarderen. De truffels lijken me hierin te ondersteunen. Verder ben ik die dag mijn boekhouding gaan doen zonder ook maar 1x een negatieve innerlijke criticus te horen die ik normaal wel 80 x hoor voordat ik mijn boekhouding ga doen, haha! 

De tweede keer (dus op dag 4) dat ik een truffel nam, begon ik met 0.5 gram verse truffel. Hier voelde ik ook wel iets van, maar een stuk minder dan op dag 1. Ik merkte ook dat het drinken van 2 koffie best heftig is; de werking van cafeïne wordt versterkt dus 1 is echt meer dan voldoende. Ook pure chocolade of een pure cacao drank geeft een enorm versterkend effect; voorzichtig hiermee dus als je een ‘stuiterend cafeïne effect’ wil voorkomen. Ik voelde me net als op dag 1 en 2 weer productiever en iets blijer dus eigenlijk was ik wel weer enthousiast om door te gaan. Toen ik uit kwam in de maandelijkse week voor mijn cyclus was ik zo enorm verrast; normaal gesproken voel ik me altijd opgejaagd, gestrest, vermoeid, zwart wit denkend en soms erg down en niet mezelf. Ik voelde me nu eigenlijk vrij relaxed en ik was gewoon blij en ontspannen. Ik had ook voor het eerst sinds 6 jaar géén gespannen en pijnlijke borsten, dus ik vond het nogal een vreemde gewaarwording. Later las ik een wetenschappelijk artikel over het gunstige effect van microdosering bij vrouwen met PMS klachten. Dit gaf me de bevestiging dat microdoseren nog wel eens de oplossing zou kunnen zijn voor vrouwen met PMS klachten! Ik kon wel janken van blijdschap! Vrouwen met PMS klachten zullen mij begrijpen, PMS kan je leven echt heel negatief beïnvloeden.

Inmiddels ben ik dus ruim 4 maanden verder en ben ik super blij en enthousiast over de effecten van microdoseren. En ik ben de persoon die het mij heeft aangeraden heel erg dankbaar voor zijn tip aan mij om het ook te gaan proberen! Had ik het maar vanaf mijn 30e al gedaan, dan waren er aardig wat maanden relaxter voorbij gegaan, OMG!
Inmiddels is mijn “sweet spot” (oftewel de hoeveelheid truffel die goed bij mij past) zo’n 0,75 gram. Dit is voor iedereen anders en is een kwestie van uitproberen en goed aanvoelen.
Het heeft mij ontzettend veel positiefs en moois gebracht en ik zal het dan ook zeker blijven doen in 2022 met de nodige pauzes van enkele weken. Het voelt voor mij alsof het microdoseren me een duwtje in de rug heeft gegeven tijdens mijn persoonlijke groei en de vele ontwikkelingen op zowel werk als privé gebied. Mijn doel was om minder PMS klachten te krijgen, maar ook om afscheid te nemen van oude patronen die soms in mijn relatie zichtbaar werden. Om uiteindelijk lekkerder en zelfverzekerder in mijn vel te gaan zitten waardoor ik niet meer in angst zou hoeven leven, maar alleen nog maar in liefde en vertrouwen.

Al met al voel ik meer;

 • Innerlijke rust / tevredenheid / innerlijke kracht
 • Zelfliefde 
 • Dankbaarheid
 • (Zelf)vertrouwen
 • Relativeringsvermogen 
 • Positiviteit
 • Doorzettingsvermogen
 • Creativiteit
 • Ondernemerslust 

Het microdoseren heeft hier absoluut aan bijgedragen, naast alle andere ontwikkelingen die hieraan hebben bijgedragen. Zoals de twee Reiki cursussen en inwijdingen en de cursus ‘Spirituele groei’ van Marjolein Berendsen. Ook ben ik samen met het mediteren dagelijks EFT (Emotional Freedom Technique) affirmaties gaan tappen om bepaalde onjuiste overtuigingen over mijzelf te kunnen loslaten. Over EFT schrijf ik binnenkort meer in een ander blog artikel.
Verder ben ik door het  microdoseren ook in aanraking gekomen met ‘Trauma Release & Breathwork’ bij Magaia in Delft. Deze avond was zo geweldig en intens tegelijkertijd, dat ik steeds het gevoel kreeg dat ik hier ook iets mee zou moeten doen. Ik heb kort na deze avond besloten om een opleiding Trauma Release & Breathwork te gaan doen, zodat ik hier in de toekomst ook meer mee kan gaan doen. Ik luister dus echt veel meer naar mijn hart/intuïtie dan voorheen en ik voel dus veel meer dan dat ik in mijn hoofd zit en dat is echt een verademing voor mij.

Ik heb eindelijk het gevoel dat ik echt op het goede pad zit en ik kan het soms wel uitschreeuwen waarom ik dit niet eerder allemaal heb ontdekt en uitgeprobeerd! Ik stond totaal niet in verbinding met mijn gevoel; ik drukte dat jaren lang weg en door angst kon er geen of nauwelijks liefde stromen. Het microdoseren in combinatie met reiki geven en zelf ontvangen zijn voor mij dé perfecte combinatie en zorgen ervoor dat ik echt een betere versie van mezelf ben geworden. Een blijer, nog positiever en kalmer persoon, zonder PMS klachten!

Ben je na het lezen van mijn blog enthousiast en nieuwsgierig geworden en wil je ook gaan microdoseren? Ik raad je aan om je er eerst in te verdiepen voordat je ermee gaat beginnen. Kijk podcasts en lees blogs op https://microdosing.nl/. Je kan er ook voor kiezen om met een coach aan de slag te gaan die je begeleid in jouw microdosering proces.

Voor het kopen van truffels zou je ze hier kunnen bestellen: https://microdosing.nl/microdosing-shop/

Op Instagram kun je deze accounts ook volgen: @Microdose.nl & @Microdosinginstitute


Wat je ook doet, doe het goed! &… Do all things with love!  😊

Maaike

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.