Het woord leefstijlcoaching duikt tegenwoordig steeds vaker de kop op.
In kranten, op social media en op diverse websites zie je het staan.
Maar wat houdt leefstijlcoaching nu eigenlijk in?

Leefstijl coaching is gericht op 5 BRAVO factoren. Dit zijn 5 verschillende factoren die te maken hebben met jouw leefstijl;
De ‘B’ staat voor Bewegen
De ‘R’ staat voor Roken
De ‘A’ staat voor Alcohol
De ‘V’ staat voor Voeding
De ‘O’ staat voor Ontspanning

Wellicht hebben ze niet allemaal betrekking op jouw leefstijl, maar er zijn vast factoren waar aandachtspunten liggen om jouw leefstijl te verbeteren.
Bijvoorbeeld als je een zittend beroep hebt. Je kunt jezelf dan de vraag stellen of je genoeg beweging hebt naast je zittende beroep. Voor veel mensen zal het antwoord nee zijn, terwijl juist beweging je zoveel goeds kan brengen. Door meer te bewegen kun je ook meer motivatie ontwikkelen om je voeding aan te passen. Deze combinatie is dus belangrijk!

In het dagelijks leven doe je waarschijnlijk veel dingen op de automatische piloot. Je staat vaak niet stil bij de simpele dingen die betrekking hebben op je leefstijl (dit geldt uiteraard niet voor iedereen). Door aandacht te richten op de BRAVO factoren zet je jouw leefstijl centraal en ga je je focussen op verbeterpunten. Hoe je dat gaat aanpakken en wat je gaat doen, bespreek je met mij. Wanneer en op welk tempo je dingen gaat veranderen dat is helemaal aan jou; het is jouw leefstijl dus jij hebt zelf de regie in handen.

Leefstijlverandering kost meestal veel tijd. Het is niet zo dat je even binnen een maand je leefstijl kunt omgooien, alhoewel sommige mensen dat wel proberen. Zij gaan voor alles of niets. Helaas is deze instelling meestal te rigoureus en ik zie deze mensen dan ook vaak weer snel terugvallen in oude patronen. Helaas ligt het jojo-effect hierbij op de loer.
Mijn ervaring is dat mensen die meer geduld hebben en tevreden zijn met kleine veranderingen en resultaten, een veel grotere kans van slagen hebben. De kans op een terugval is bij deze mensen ook veel kleiner, aangezien zij ook accepteren dat leefstijlverandering niet altijd 100% goed zal gaan. Het gaat met ups & downs. Na een mindere dag (of dagen), pakken zij de draad weer op, zonder het gevoel te hebben te falen. Je mag namelijk trots op jezelf zijn dat je hebt gekozen om jouw leefstijl te veranderen!

Ik zal leefstijlcoaching altijd zo positief mogelijk begeleiden. Dus ik leg de focus vooral op dingen die goed gaan. Natuurlijk is er ook aandacht voor knelpunten waar je stap voor stap aan zal gaan werken, zoals bijvoorbeeld;

  • Een slecht dag en nachtritme
  • Geen structuur in de voeding
  • Weinig tijd en aandacht om te eten (jezelf wegcijferen)
  • Emotie eten
  • Etc.

Hoe zien de afspraken eruit?

Leestijlcoaching begint altijd met een intakeconsult van 45-60 minuten. Hierin bespreken we jouw wensen en doelen. Tijdens een intakeconsult stel ik je vragen over je leefstijl (de BRAVO aspecten komen dus aan bod). Verder wil ik graag weten of je medicijnen en voedingssupplementen gebruikt. Ook ben ik altijd benieuwd naar je dieetgeschiedenis en natuurlijk kunnen we je gewicht, lengte en buikomvang meten. Op sommige locaties kan ik ook je vet percentage, spiermassa, vochtbalans, viscerale vet en botdichtheid meten.

Na een intake consult maken we in overleg een vervolg afspraak. Deze kan om de week plaatsvinden of bijvoorbeeld om de 4 weken. Sommige mensen willen graag elke week een kort consult van een kwartier. Dit is dus helemaal aan jou

De vergoeding gaat via de basisverzekering. Lees hierover meer op de pagina ‘Tarieven’.

Helaas bied ik geen GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie) meer aan. De GLI is een groepscursus van 2 jaar en wordt volledig door je verzekering vergoed.

Ik hoop dat je enthousiast geworden bent door mijn website en dat je contact met mij opneemt voor een intakeconsult!

Ik help je graag!